Trykk “Enter” for å komme videre

Granada 31. En romslig og vellykket 70-tallsseiler.

«Lily», en 1979 Granada 31, ble vår trofaste venn og smooth sailor på ferden fra Kristiansund og nordover langs kysten av Trøndelag og Nordland sommeren 2020. 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Spinnaker_og_BigBoy_sailing.jpg
Vår Granada er utstyrt for seiling «70’s style»: Spinnaker og Big Boy, originale Fogh Sails fra 1979. (Avbildet båt er ikke en Granada 31)

Danskenes favoritt

Granada 31 er tegnet av de danske designerne Elvstrøm og Kjærulff, som har en rekke klassikere på samvittigheten. Sammen tegnet de velkjente seilbåter som Aphrodite 101 (solgt i 450 eks.), Bianca-båtene, Nordisk Folkebåt, og hele den originale Granada-serien, med 400 solgte av Granada 27 i årene 1977-81, og hele 750 solgte av suksessen Granada 31 i årene 1977-82. Fine eksemplarer selges for gode priser i f.eks. Danmark og Tyskland, der Granada 31 fortsatt har en høy stjerne.

Rask, rommelig, med kvalitetsinteriør.

Granada 31 finnes det endel av i Norge, men ikke alle er like bra holdt. De fine eksemplarene (som er passet godt på og ikke gjort for mye med) avslører et interiør med håndverksmessige kvaliteter som nå kun finnes i de dyreste båtene fra Orust og Finland. Det er en meget rommelig salong, med sitteplass til åtte og ståhøyde 1,85 m.

Layout Granada 31

Mellom piggen og salongen er det et avlukke med to dører til et toalett/garderoberom som gjør det mer skjermet å trekke seg tilbake til piggen om kvelden. En smart løsning. Pantry er helt enkelt, men funksjonelt. Det er et godt kartbord – det eneste man noen gang savner er en krakk å sette seg på. Under kartbordet er en stikkøye på styrbord side som ofte fungerer som lagringsplass. Men etter å ha testet køya da det var mange overnattingsgjester ombord, var konklusjonen at den fungerte meget bra. Man lå privat og fint til. På tide å slå et slag også for stikkøyene!

Motoren i vår båt er en gammel (og god) traver, en Volvo Penta MD7A på 13 hk, med VP saildrive 110S med to-bladet foldepropell. Ikke spesielt kraftig i 2020, men den fungerer greit i ikke for hardt vær. Den store fordelen er at man kan sveive den i gang dersom batteriene er flate. Det er også en meget solid og tung motor i støpejern som går og går om man passer på den. Mange har imidlertid hatt problemer med den originale saltvannskjølingen, og har måttet løse dette på ulikt vis. Den store ulempen er at motorrommet er trangt og vanskelig tilgjengelig. Men det finnes en løsning også på dette problemet. I cockpitbrønnen under tiljene er det en hoved/installasjons-luke som man kan åpne for de store jobbene. Denne må man passe på er tett, eller så kan man etter noen uker komme tilbake til en båt som har en fots vannstand i salongen –– om man er riktig uheldig. (Og det har vi faktisk opplevd…)

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Granada_rescension.jpg
Slik omtales Granada 31 i Curt Gelins 300 Segelbåtar i Test fra 1998.

Granada 31 har detaljer man setter pris på.

Granada 31 er en båt man blir mer og mer fornøyd med. Den er rask og velbalansert, holder god fart i svake vinder og med spinnaker. Sylkvass og stabil på kryssen, noe blykjølen har mye av æren for. I tillegg er det en rekke detaljer på dekk og i interiøret som viser hvor gjennomtenkt båten er. Et eksempel er de smale vinduene på hver side. Når man stå inne i båten er de vinklet slik at man kan se ut; både til siden, fremover og samtidig rett opp i masten, noe som er gunstig når man seiler autopilot underveis. Rutene er originalt sotet og har minimalt innsyn. Og er helt tette. Cockpiten er funksjonell og sikker, også i hardt vær, og er utstyrt med rorkult. Roret fikk kritikk for å være for vekt, og rorbladet ble forstørret på de senere utgavene.

De fleste Granada 31 ble levert med jernkjøl. Vår “Lily” er levert med blykjøl, og det er vi veldig fornøyd med i dag, 41 år etter. Et hakk i blykjølen etter forrige eiers kontante møte med en av Smølas titusenvis av grunner, vitner om hvor effektivt blykjølen fanger opp kreftene og hindrer dem fra å forplante seg på skadelig vis til hele kjølen og kjølinnfestingen.

Seil og dekk

Less is more. Og det er tydelig med Granada 31. Nesten alle moderne og moderniserte båter har rulleforseil — og det er selvsagt veldig behagelig, om man ikke ønsker å bevege seg så mye…

Men rullesystemene krever vedlikehold, og når seilet henger ute hele sesongen så slites det unødvendig mye av både vind og uv-stråler. Vår Granada har original Seldén-rigg fra 1979, med ett par salingshorn og fire sidevant, som oppleves som solide og sikre. Forstaget er utstyrt med foilskinne, som har to spor for raskt seilbytte. Vi har stormfokk, fokk og tre genuaer, og har erfart at det fungerer utmerket med å velge ut og sette det idelle forseilet for dagen.

Foran turen oppover Nordlandskysten byttet vi ut vårt gamle storseil med et nytt crosscut dacronseil fra North Sails med to rev. Det føles bra å ha et nytt og robust hovedseil som primus motor.

I tillegg har vi triradial spinnaker, som vi har prøvd både langs Trøndelagskysten og faktisk i Vestfjorden på overfarten Bodø til Reine. Som en ekstra spiss på utrustningen har vi en Big-Boy, et triradial seil som skal brukes i tillegg til spinnaker.

Fra cockpit håndterer vi de seks Meisner-winchene, som fortsatt holder koken.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Granada31_liftup.jpg

«Conclusion: Here was a builder who had substantially got things right.»

McGruers-verftet i Skottland, som var spesialister på trebåter, fikk på slutten av 1970-tallet lisens for å selge og utstyre Granada 31 i Storbritannia. Her er en artikkel i et engelsk båtblad fra mai 1979 der den nye båtmodellen testes ut.

McGruers-verftet i Skottland, som var spesialister på trebåter, fikk på slutten av 1970-tallet lisens for å selge og utstyre Granada 31 i Storbritannia. Her er en artikkel i et engelsk båtblad fra mai 1979 der den nye båtmodellen testes ut.