Press "Enter" to skip to content
Etter Derby-løpet 2024. (Cr. Jan C Bjerkfelt)

Alt klart for galoppsportens nasjonaldag

På den 325 mål store tomten på øvre del av Jar ligger den 2200 meter lange galoppbanen, den eneste i Norge. Her har nærmere 200 hester, 7-8 trenere, jockeyer og medarbeidere fra mange land sin base. 

Løpene avvikles helt fra sesongstart i april frem til desember. Det absolutte høydepunktet er løpet «Norsk Derby», i slutten av august hvert år.

Forberedelser til Derbydagen, Øvrevoll 15. august 2024. (Cr: Jan C Bjerkfelt)
Øvrevoll Galoppbane, 15. august 2024. (Cr: Jan C Bjerkfelt)

Alle som kan krype og gå av galoppinteresserte stiller på Øvrevoll på Derbysøndagen. Det kan være opptil 10.000 tilskuere: Det er unge og eldre i finstas, det er den tradisjonsrike hatteparaden, det er de mange serveringsstedene med alt fra street food til gourmet – og det er den helt spesielle Derby-stemningen.

Fra Norsk Derby, Øvrevoll 25. august 2024. (Cr: Jan C Bjerkfelt)
Visningspaddocken, der hestene presenteres før det store Derby-løpet 2024. (Cr: Jan C Bjerkfelt)
Innspurt i et av løpene Derby-dagen 2024. (Cr: Jan C Bjerkfelt)
Vinner av Norsk Derby 2024 ble den danske hesten «Schamyl», som trenes av norske Jan-Erik Neuroth. I vinnerpaddocken etter en Derbyseier får man behørig applaus og gratulasjoner. (Cr: Jan C Bjerkfelt)

På Derbydagen går det 10 løp, der løpet «Norsk Derby» selvsagt er det gjeveste og mest berømte. Dette løpet går for treåringer, og for eiere, trenere og jockeyer er det en drøm å vinne dette løpet. Siden det kun er én gang man kan vinne løpet blir det ekstra heftig å gå til topps. Mange favoritter har tapt, og den mest kjente er nok Noble Dancer som tapte mot den flotte hoppa Misty i 1975. Siden ble Noble Dancer den beste gresshesten i USA. 

Treningsgrunnlaget for hestene legges i vintermånedene. Mens snøfillene driver over indre og ytre bane, ligger hestene i hardtrening. Mesteparten av tiden løper de i Bærumsmarka. For det må til skal de klare å hamle opp med hester fra hele verden. Når banen på Øvrevoll er åpen, trenes det i og rundt Øvrevoll.

Men hestene må ikke bare være godt trent. De må også være smarte.

– For å bli en topphest må den ha et godt hode, stor lunge- og hjertekapasitet, knekke løpskoden og kun tenke på å løpe så fort den bare kan, sier profftrener og hesteeier Hallvard Soma til SummaB.

Profftrener Hallvard Soma har et nært forhold til sine hester i stallen. (Cr: Summab)

– For å vinne i galopp må du være litt som Northug var i gamle dager. Gjerne spare seg litt underveis og samle krefter til spurten. De hestene som springer for fort i starten, går det ikke alltid så bra med. Ofte er det de hestene som slapper litt av i feltet og ligger sist i oppløpet som vinner til slutt, fordi de har mest speed igjen, forteller Soma.

Lang historie

Øvrevoll har vært landets nasjonalarena for galopp helt siden åpningen i 1932.

Fra de første løpene på Øvrevoll, 10. juli 1932. Galoppbanen åpnet samme år. Foto: Henriksen & Steen
Intenst på Øvrevoll 10. juli 1932. Foto: Henriksen & Steen
Norsk Derby 24. august 1969 på Øvrevoll. Foto: Paul Andreas Røstad/Dextra
Derbydagen, 20. august 1967. (Cr: Nb)
Skuespiller Wenche Foss var med på hatteparaden på Derbydagen 20. august 1967. Dagbladets journalist Arne Hestenes til høyre. (Cr: Norsk folkemuseum)
Den tradisjonsrike Hatteparaden går av stabelen hvert år på Derbydagen. (Cr: Øvrevoll Galopp)