Trykk “Enter” for å komme videre
De karakteristiske toppene på Sanna på Træna. Cr: JCB

Nordland 2020: Lurøy, Onøy, Nord-Solvær, Lovund, Træna

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 «Lily» fra Kristiansund med Trænafjorden på Helgelandskysten som mål. Her er vår beretning.

[3 – 8. juli]: Hviledager: Lurøya-Onøya, hurtigbåt til Sleneset, Lovund, Træna. Rib-tur rundt Lovund og besøk på Nord-Solvær.

Alle foto © CHH/JCB
Vi fikk oss en flott runde i hele dette fantastiske området: Fra Onøy/Lurøy med hurtigbåt til Sleneset, Lovund og Træna, samt rib-tur rundt Lovund og ut til Nord-Solvær.

Så er vi endelig kommet til Onøy/Lurøy, og målet med seilasen er nådd. Nå skal vi slappe av noen dager før vi skal nedover igjen. Og etter 8-10 dager i seilbåten, hva er bedre enn å få seg en tur med hurtigbåten til Træna – via Sleneset og Lovund?

Gjestehavna på Onøy.

Det er skikkelige hurtigbåter de har her oppe. De fliser avgårde i 25-30 knops fart, og det er en fryd å stå ute på dekket, holde seg godt fast og nyte vinden i håret. Hui, hvor det går! Etter dagene under seil i 3-7 knops fart er dette nesten som å være på tivoli!

Været er helt nydelig, dette er dagen for utforsking av Træna. Riktig mange norske turister var det også. Alle kledd i siste skrik i performance turklær med diskret fartsstriper. Hurtigbåten sklir inn sundet til Sleneset. Det rutinerte mannskapet hiver spring, legger til, får passasjerer av og på og laster om bord frakt — omtrent samtidig. Alt er gjort i løpet av 2-3 minutter. Så bærer det ut til Lovund, den fascinerende øya som vi skal bli nærmere kjent med neste år. Rask tur innom Lovund, før vi farer det siste strekket over åpent hav og slynger oss inn mellom holmer og skjær til Træna.

Hurtigbåten med kurs for Træna, via Sleneset og lovund.
Liten stopp på Sleneset.
Lovund i all sin prakt.
Vi ankommer Træna. Naboøya Lovunds karakteristiske krølltopp i bakgrunnen.
Brygga på Træna med sentrum, og de kjente Træna-spissene på naboøya Sanna i bakgrunnen.
Kirkehelleren. Den naturlige katedral-lignende åpningen i fjellet med et enormt rom som som går 30-40 meter inn i fjellet. Kirkehelleren har vært benyttet av folk og farende siden steinalderen.
På toppen av Gompen. Lovund i bakgrunnen.

På brygga er det liv og vi ordner oss med en liten ferge over til naboøya Sanna, med de karakteristiske Træna-toppene. Det er også her Trænafestivalen har hatt konsert i den store naturlige «katedralen» i fjellet, Kirkehelleren. Så får vi oss en luftig klatre/gåtur opp til utkikkspunktet Gompen — der man kan se både Lofoten, øyene utenfor Bodø og ned til Leka i klarvær. Det ble en fantastisk tur, på tross av at seilermokasinene fikk kjørt seg i den bratte steinura. Nedfarten tok vi gjennom den gamle Nato-tunellen i fjellet. En røff, lang arbeidstunell uten lys – spennende. Tilbake på Husøya fikk vi oss en god rundtur før hurtigbåten tok oss tilbake til Onøy.

Dagen etter flytter vi båten opp til Lurøy gjestehavn, for i dag skal vi besøke Lurøygården. Det ble en spennende omvisning, god kaffe, enda bedre smørbrød og veldig hyggelig prat med vertskapet på denne historiske gården med den flotte renessansehaven. Lurøygården er et unikt sted for grupper som ønsker den ekte, gamle herregårdsfølelsen.

Idyll på Onøy.
Den flotte Lurøygården, som ligger nydelig til innunder Lurøyfjellet.

Dagen etter får vi oss en flott Rib-tur rundt Lovund og en spasertur på Nord-Solvær, før vi er tilbake til båten. Vi har flyttet den til en fortryllende plass der vi usjenert kan få ordnet litt med seil og forefallende arbeide i det vakre sommerværet.

Her slappet vi av og jobbet med båten i tre herlige dager.
Vårt originale Fogh storseil fra 1979 har, som man ser, gjort jobben. Men det har det gjort til gangs! Det er nesten vemodig å pensjonere det….
…for nå skal vi sette på og tilpasse vårt nye dacron-seil fra North Sails! Det er et stort øyeblikk når vi endelige får det på plass. Denne båten har ikke fått nytt storseil på 41 år.
Fra havna vår på Onøy med Lurøy i bakgrunnen.
Klart, magisk vann med eksotisk grønnskjær.
Kveldsstemning. Onøy og Lurøy: Vi kommer tilbake…

Siste etappe: Onøy – Tomma – Nesna