Trykk “Enter” for å komme videre

Nordland 2020: Onøy/Lurøy – Tomma – Nesna

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 «Lily» fra Kristiansund med Trænafjorden på Helgelandskysten som mål. Her er vår beretning.

[8 – 10. juli]: Etappe 8: Lurøy-Onøy, Tomma, til vinterhavn Nesna. [Utseilt distanse ca 25 nm]

Alle foto © CHH/JCB

Etter tre deilige dager på Onøy og Lurøy, med småfiksing, fine gåturer og god mat, gledet vi oss til å teste vårt nye storseil. Vi hadde bakset noen dager med å få det tilpasset, og slet litt med bomliket og cunninghamen. Men i dag forlot vi drømmehavna og satte fulle seil sørover mot Tomma.

Det er jo rett og slett en drøm med et nytt storseil. Dacron cruising-seilet er som nytt stivt som en metallplate, men når det først er oppe var det en opplevelse å nyte farten. Vi logget 7,5 knop i 7-8 sekundmeters vind, og det syntes vi var bra! 

Etter en stund løyet vinden og vi peilet oss ut en flytebrygge for turfolkbruk ved en holme på østsiden av Tomma. Der kunne vi slappe av og ligge til i morgen. Her kunne vi også teste ut vårt Origo varmeapparat som andektig ble tatt ut av emballagen. Vi helte på 1 liter rødsprit og satte stikka til. I løpet av kort tid får vi en god og meget behagelig varme i salongen. Dette varmeapparatet er vi foreløbig strålende fornøyd med! Det ble en rolig, fin kveld med spekemat, småprat og loggbokføring.

Vi tester ut vårt nye storseil – og får bra fart.

9. juli våkner vi i godt klarvær og setter kursen rundt sørspissen av Tomma og vestover mot Husby, det gamle handelsstedet som så tragisk brant ned i 1951. Rundt Husby bor de fleste fastboende, og her var det en dagligvareforretning vi ville oppsøke. Vi la oss til ved en gammel sjøbod med brygge ved den gamle hovedgården. Her fikk vi en eiendommelig spasertur gjennom stier og kratt før vi fant «hovedveien» mot butikken. Langs veien og i den lille butikken var det tydelig at det ikke var så mange båtturister som tok seg hit, til denne siden av øya. Men vi fikk handlet, og hadde en rolig, fin kveld helt alene på brygga. 

10. juli var det delvis skyet, glimt av sol, og vi gikk ut for motor med kurs for vår vinterhavn, Nesna. Vi ankommer den store havnen på Nesna, og finner vår plass. Her var det mange hyggelige folk på brygga, og vi fikser og ordner med permanente fortøyninger. 

Deretter ble det en fin gåtur gjennom Nesnas lille sentrum, som ble avsluttet med innkjøp av ferske reker fra en fiskebåt ved fergehavna. Dette gleder vi oss til! Ferske reker med masse loff og smør og majones og sitron og pepper og…

Det ble en fin kveld og en god natt; siste natt før vi skulle forlate vår «Lily» for denne gang. Dagen etter skulle vi gå ombord i Hurtigruta som ville bringe oss mot Kristiansund, der bilen vår forhåpentligvis fortsatt stod hel og pen på kaia….