Trykk “Enter” for å komme videre

Nordland 2020: Ylvingen – Onøy/Lurøy

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 «Lily» fra Kristiansund med Trænafjorden på Helgelandskysten som mål. Her er vår beretning.

Etappe 7 [2. juli]: Fra Ylvingen via Dønna til Onøy/Lurøy [Utseilt distanse: ca 53 nm]

Alle foto © CHH/JCB

Vi våkner opp på Ylvingen. Så nær et paradis man kan komme. Vi er de første som trer i land på brygga, det snorkes i de andre båtene. Og hva har lagt seg lydløst innenfor oss i løpet av natten? En helekte fembøring, Nordlandsbåt, som er holdt 100 prosent autentiske. Ut av presenningen kryper etterhvert to unge damer, med bustete hår og vikingeklær.

Vikingeklær. De to damene kjørte fembøringstilen fullt ut. De hadde gammeldags utstyr, parafinbluss og vanntanker og trekasser med proviant. Det ble en hyggelig prat på brygga denne morgenen. Og gutta fra Berge Viking kom til med kaffekoppen og det hele ble en samling av båter med ulik historisk bakgrunn.

Vår gamle gummibåt hadde punktert. Og etter at vi hadde reparert den skadede pongtongen med et 20 år gammelt reparasjonssett med en like gammel tube med gummieliksir, kunne vi gjøre oss klar for dagens seilas: Det er perfekt syd-vest bris og vi kan sette kursen for fulle seil mot Herøysundet. 

Vi hadde en fantastisk seilas i nydelig sommersol, mellom holmer og skjær, under tre broer, tett på bebyggelsen langs skjærgården, passerte naust på noen favners hold, og seilte vest for Dønna og ut på nordsiden.

Det blir en like nydelig ettermiddag og kveld, med sol hele tiden. Det roer seg ned. Vinden løyer. Vi lager spaghettimiddag i båten. Og går for motor mot Onøy/Lurøy, der vi legger oss stille og rolig i gjestehavna på Onøy kl 01:30 på natten.

Et flott syn morgenen den 2. juli 2020. En helekte fembøring, et par svenske «følgebåter», Berge Viking i all sin nyrenoverte prakt og vår Granada 31 ytterst på brygga.
Vi cruiser mot Herøysundet og snor oss mellom holmer, øyer og skjær.
Herøy.
Ved Herøysundet.
Etter Dønna, trer karakteristiske Lovund frem i horisonten. Midt på bildet, helt i bakgrunnen, er Træna. 

Sør-øst av Lovund. Solen mot sitt laveste på himmelen.
Klokken er kvart over elleve om kvelden. Vi nærmer oss Onøy.
Ubetalelig minne.
Vi går inn mot havn på Onøy, klokken er 24.

Neste etappe: Lurøy, Onøy, Nord-Solvær, Lovund, Træna