Trykk “Enter” for å komme videre

Granada 31. En romslig og vellykket 70-tallsseiler.

«Lily», en 1979 Granada 31, ble vår trofaste venn og smooth sailor på ferden fra Kristiansund og nordover langs kysten av Trøndelag og Nordland sommeren 2020. 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Spinnaker_og_BigBoy_sailing.jpg
Båten er utstyrt for seiling «70’s style»: Spinnaker og Big Boy, originale Fogh Sails fra 1979.

Danskenes favoritt

Granada 31 er tegnet av de danske designerne Elvstrøm og Kjærulff, som har en rekke klassikere på samvittigheten. Sammen tegnet de velkjente seilbåter som Aphrodite 101 (solgt i 450 eks.), Bianca-båtene, Nordisk Folkebåt, og hele den originale Granada-serien, med 400 solgte av Granada 27 i årene 1977-81, og hele 750 solgte av suksessen Granada 31 i årene 1977-82. Fine eksemplarer selges for gode priser i f.eks. Danmark og Tyskland, der Granada 31 fortsatt har en høy stjerne.

Rask, rommelig med kvalitetsinteriør.

Granada 31 finnes det endel av i Norge, men ikke alle er like bra holdt. De fine eksemplarene (som er passet godt på og ikke gjort for mye med) avslører et interiør med håndverksmessige kvaliteter som nå kun finnes i de dyreste båtene fra Orust og Finland. Det er en meget rommelig salong, med sitteplass til åtte og ståhøyde 1,85 m. Mellom piggen og salongen er det et avlukke med to dører til et toalett/garderoberom som gjør det mer skjermet å trekke seg tilbake til piggen om kvelden. En smart løsning. Pantry er helt enkelt, men funksjonelt. Det er et godt kartbord, men mangler en krakk å sette seg på. Under kartbordet er en stikkøye på styrbord side som best fungerer som lagringsplass. Motoren i vår båt er en gammel (og god) traver, en Volvo Penta MD7A på 13 hk. Ikke spesielt kraftig i 2020, men den fungerer greit i ikke for hardt vær. Den store fordelen er at man kan sveive den i gang dersom batteriene er flate. Den store ulempen er at motorrommet er trangt og vanskelig tilgjengelig.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Granada_rescension.jpg
Slik omtales Granada 31 i Curt Gelins 300 Segelbåtar i Test fra 1998.

Granada 31 har detaljer man setter pris på.

Granada 31 er en båt man blir mer og mer fornøyd med. Den er rask og velbalansert, holder god fart i svake vinder og med spinnaker. Sylkvass og stabil på kryssen, noe blykjølen har mye av æren for. I tillegg er det en rekke detaljer på dekk og i interiøret som viser hvor gjennomtenkt båten er. Et eksempel er de smale vinduene på hver side. Når man stå inne i båten er de vinklet slik at man kan se ut; både til siden, fremover og samtidig rett opp i masten, noe som er gunstig når man seiler autopilot underveis. Rutene er originalt sotet og har minimalt innsyn. Cockpiten er funksjonell, med rorkult. Roret har fått kritikk for å være for vekt.

De fleste Granada 31 ble levert med jernkjøl. Vår «Lily» er levert med blykjøl, og det er vi veldig fornøyd med i dag, 41 år etter. Et hakk i blykjølen etter forrige eiers kontante møte med en av Smølas titusenvis av grunner, vitner om hvor effektivt blykjølen fanger opp kreftene og hindrer dem fra å forplante seg på skadelig vis til hele kjølen og kjølinnfestingen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Granada31_liftup.jpg