Den er Norges eneste i sitt slag, og står for det ypperste innen hestesport. Men fortsatt er det mange i Bærum som ikke er klar over at den er her.
– Det er veldig mange i Bærum og Oslo som ikke aner at det er en galoppbane her. Selv i Øvrevolls nabolag er det ikke alle som vet hva vi holder på med, sier markedssjef i Norsk Jockeyklubb og Øvrevoll Galopp, Marianne Ek. Hun tror det ligger litt i den norske folkesjelen at hestespill fortsatt ikke er helt stuerent.
Stor sport – men ikke i Norge
Flere av hestene som trener daglig på Øvrevoll regnes for å være blant verdens beste løpshester.
– Galopp er en hestesport som er veldig hot i store deler av verden, men ikke i Norge. Vi har hester her som er verdenskjendiser før de blir kjent her hjemme, forteller Ek.
I dag finnes det kun én galoppbane i Norge. Det skyldes blant annet dyre driftskostnader. Men sjansene for å få tilbake pengene i galopp er større enn i trav. Og som i spill flest; du må ha en porsjon flaks.
Noen stor publikumssport har galopp aldri blitt i Norge – ennå. Men kanskje er det et bare tidsspørsmål før det norske folk våkner opp av dvalen.
Hardtrening året rundt
På den 325 mål store tomten på øvre del av Jar har nærmere 200 hester og 7-8 trenere sin base. Løpene avvikles helt fra sesongstart i april frem til desember.
I vintermånedene er de topptrente hestene sjelden å se på den 2,2 kilometer lange banen. Likevel er det i perioden januar til mars at grunnlaget for suksess legges på Øvrevoll.
Mens snøfillene driver over indre og ytre bane, ligger hestene i hardtrening. Mesteparten av tiden løper de i Bærumsmarka. For det må til skal de klare å hamle opp med hester fra hele verden.
– Her trener vi hver dag hele året, uansett vær- og føreforhold, sier profftrener og hesteeier Hallvard Soma (54).
«Må ha et godt hode»
Vi møter ham i stallen på Øvrevoll. Her legger han ned uendelig mange timer i løpet av året. Han bor rett over stallen og kan nærmest gå i tøfler og slåbrok ned til hestene.
– Det er kort vei til jobb, for å si det sånn. Vi som jobber her har egentlig aldri fri. Hestene må ha mat og stell selv om det er julaften eller nyttårsaften. Det blir en livsstil, forteller Soma.
Opp gjennom årene har han sett hestene han fôrer springe inn små og store summer. Han ser raskt hvilke hester som har potensial til å stikke av med de gjeveste premiene.
– For å bli en topphest må den ha et godt hode, stor lunge- og hjertekapasitet, knekke løpskoden og kun tenke på å løpe så fort den bare kan, forklarer Soma.
Toppidrett
Han omtaler galopphestene som toppidrettsutøvere på linje med fotballspillere og langrennsløpere. De må ha talent. De må trene mye og riktig. Og de må spise sunt og godt.
En løpshest setter til livs minst 20 kilo fast føde daglig fordelt på høy, kraftfôr og annen føde.
– Dette er topptrente hester. Hestene elsker å være ute og løpe. Heldigvis er de ikke som meg som liker å ligge på sofaen og se på tv, humrer Hallvard Soma.
Men hestene må ikke bare være godt trent. De må også være smarte.
– For å vinne i galopp må du være litt som Northug. Gjerne spare seg litt underveis og samle krefter til spurten. De hestene som springer for fort i starten, går det ikke alltid så bra med. Ofte er det de hestene som slapper litt av i feltet og ligger sist i oppløpet som vinner til slutt, fordi de har mest speed igjen, forteller Soma.
Norsk wonderboy
Vinnerhester er det nok av på Øvrevoll. I desember 2014 reiste 15 av Øvrevolls beste hester til eksotiske Dubai. Det var ikke på sommerferie, men på invitasjon fra selveste sjeiken av Dubai – en av verdens rikeste menn.
Hestene ble fløyet ned til Dubai hvor de deltok i løp på en bane midt ute i ørkenen. Før de reiste måtte hestene snauklippe vinterpelsen for å tilpasse seg heten som ventet dem. Med på reisen var flere av Norges beste jockeyer, med verdenseneren William Buick (26) som den største attraksjonen. Buick har dansk mor, engelsk far, er født i Norge, oppvokst på Eiksmarka og omtaler seg selv som nordmann. Allerede som 13-åring var den da spedbygde og kortvokste gutten å se på Øvrevoll galoppbane.
Etter hvert har Buick ridd inn svimlende summer. I Dubai er han trolig den best betalte rytteren i verden.
– Vi er veldig stolte av ham, forsikrer Marianne Ek.
Bygd for å løpe fort
Tilbake i stallen på Øvrevoll galoppbane skyfler Hallvard Soma høy. Hvor mange timer han har tilbragt her har han mistet oversikten over. Men hestene er ikke bygd for å stå i stallen. Muskelbuntene på fire bein har det best når de får slippe kreftene løs utendørs.
– Om vinteren prøver vi å holde dem så lenge som mulig i skogen. Da blir de ikke så lei banen. Dessuten er det bra for hodet, mener Soma..
At en og annen hestepære finner veien ned på asfalten eller på snødekte veier i Øvervolls nabolag, får så være.
– Det hender vi får noen klager, men stort sett er folk blide og viser forståelse. Vi pleier å si at de bare kan skuffe det inn i blomsterbedene så får de glede av det når våren kommer, sier Marianne Ek.
Comments are closed.