Trykk “Enter” for å komme videre
Claude Monet «Sandvika, Norway», olje på lerret 1895. Løkke bro med Løkke gård og Kolsåstoppen i bakgrunnen. Monet malte ofte flere versjoner av samme motiv, i forskjellig vær og tider på døgnet. Det finnes flere utgaver av Løkke bro i gallerier i Europa og USA. Denne versjonen henger i Art Institute of Chicago.

Claude Monet og hans sagnomsuste Sandvika-besøk

Claude Monet, ca 1888-90. (Cr: Terra Foundation for American Art, Chicago / Art Ressource, NY)

Det ble en strabasiøs ferd gjennom sne og dårlige veier for Claude Monet da han besøkte Norge i 1895. Av 29 motiver han malte på turen, var seks fra Sandvika. Og mest berømt er maleriet av Løkke bro.

Den franske maleren Claude Monet var med på å utvikle impresjonismen. Det var ikke motivene som var viktigst for denne kunstretningen, men inntrykkene, «l’impressions», som naturen hadde på kunstneren. Landskaper skulle helst males utendørs. Han var opptatt av å gjøre bildene ferdig på stedet, og på grunn av naturens stadige forandringer i farger og lys, måtte bildene males på kort tid.

I 1895 bodde hans stesønn Jacques Hoschedé i Christiania, og da han dessuten fikk en invitasjon fra maleren Fritz Thaulow, valgte han å reise til Norge for å male. I løpet av to vintermåneder fikk han se mye av landet, og ble mektig imponert over naturen og motivene i det norske landskapet. Men han ble også sliten og frustrert over avstandene, de dårlige kjerreveiene, og ikke minst de enorme snemengdene dette året. Han malte 29 vintermotiver i løpet av turen. Seks av dem er fra Sandvika, der han i fem uker var innlosjert hos kulturpersonligheten Jenny Bjørnson på Bjørnegaard. Herfra kunne han spasere ned til Løkke bro der han arbeidet med flere utgaver av motivet Løkke bro med Kolsåstoppen i bakgrunnen. Siden dagene var korte og lyset forsvant fort, kunne han ha opptil fire lerreter stående som han arbeidet med i tur og orden, ofte ikke mer enn en halvtime på hvert bilde.  Selv sa han: «Andre malere maler en bro, akkurat den broen – og så er de ferdige med den. Jeg, vil male luften hvori den finnes, i den skjønnhet av lys den befinner seg i.»

 

Kommentarfeltet er stengt.