Trykk “Enter” for å komme videre
Dag Alveng, «Selvskudd (med hilsen til Jim)»

Dag Alveng: En reise i norsk fotokunst

Dag Alveng foran serien «Vegger», som i 1979 skapte furore blant norske kunstkritikere. Fra åpningen på Alvengs retrospektive utstilling «Tid som står stille», Henie Onstad Kunstsenter 8. februar 2018. (Cr: Jan C Bjerkfelt)

«Spøker Alveng?» Dette var spørsmålet fra Aftenpostens kunstkritiker da Dag Alvengs debututstilling «Vegger» åpnet på Fotogalleriet i 1979.

Den da 25 år gamle norske fotografen hadde sin utdannelse fra Trent Polytechnic i England. Blant medstudentene var to andre som har preget norsk fotokunst i årene som fulgte; Tom Sandberg og Per Berntsen. Sammen var de med å grunnlegge Fotogalleriet i Oslo, det kreative kraftsenteret som hadde som mål å etablere fotografi som kunstart i Norge.

«Vegger» åpnet i Fotogalleriet i januar 1979, og bestod av tyve fotografier i glass og ramme som viste nøyaktig den delen av veggen som bildet dekket, i samme målestokk. Det var kun ujevnheter i malingen eller merker etter ledninger man kunne se. Utstillingen problematiserte det evige spørsmålet om fotografi kun er en avbilding av virkeligheten eller om fotomotivet er et selvstendig uttrykk.

Utstillingen ble latterliggjort av pressen. Dag Alveng sa ved åpningen av hans retrospektive utstillling på Henie Onstad 8. februar 2018 at de negative kritikkene satt i ham i flere år.

I ettertid er «Vegger» ansett som Norges første konseptuelle fotokunstutstilling. Den vokste. Blant kunstinteresserte ble det et spørsmål om man hadde sett utstillingen eller ikke.

– Jeg føler «Vegger» er rehabilitert nå, sier Dag Alveng.

Alveng og andre gikk i bresjen for fotografi som kunstform i Norge. Hans store retrospektive utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter er viktig å få med seg. Alvengs bilder er badet i lys som bokstavelig talt griper betrakteren. Det er tid, rom, lys, tilstedeværelse og tomhet. Seriene med prosaiske og romantiske sommerbilder fra Hvasser og Koster står side om side med sterke fotodokumenter som «Asylum» – fra ekstrajobben Alveng hadde som pleier på Dikemark psykiatriske sykehus – motiver med spor av menneskeskjebner i lukkede rom.

Dag Alveng beveger seg gjennom 40 år med norsk fotokunsthistorie. De siste årene har han til og med eksperimentert med farvefoto. Hva blir det neste? Digitalfoto?

– Jeg har prøvd meg med digitale opptak. Men jeg har rett og slett ikke fått det til, smiler Alveng. Han forteller imidlertid at han holder på med et prosjekt å fotografere sjømerker i Oslofjorden, og her har han støtt på problemer med ta bilder med stativ og analogt kamera i en urolig båt.

– Det er mulig at løsningen vil være digitalt kamera med bildestabilisator, sier Alveng.

Utstillingen står til 6. mai.

Den flotte boken utgitt av Henie Onstad Kunstsenter i forbindelse med Dag Alvengs retrospektive utstilling «Tid som står stille». Motivet på forsiden er hans mest kjente bilde: «Selvskudd (med hilsen til Jim), fra 1981. (Cr: Jan C Bjerkfelt)
«Bjørk», 2014. (Foto: Dag Alveng)
Boken «Asylum» fra 1986. (Cr: Jan C Bjerkfelt)

Fra fotoserien «Asylum», fra Dikemark psykiatriske sykehus 1979-1982. (Cr: Jan C Bjerkfelt)
Fra sommerbilde-serien. «Åpen port», fra 1979. (Cr: Dag Alveng)

Kommentarfeltet er stengt.