Trykk “Enter” for å komme videre
Bergsjø høyfjellshotell, 1960. Fotografert av Arne Normann (Cr: Nasjonalbiblioteket)

En ekte Normann

Og om det skulle være noen tvil: Slik kan vintereventyret fortone seg i den norske fjellheimen. Motivene er fotografert av Arne Normann, som kjørte på kryss og tvers i sin røde bil og foreviget Norge med sitt 15 kilos kamera.

Etter turen ventet det møysommelige arbeidet med å fremkalle bildene i mørkerommet. De mest vellykkede ble postkort – fra Normanns Kunstforlag.

Som sønn av fotografen som etablerte landets største og eldste postkortforlag, ble Arne Normann og brødrene hans flasket opp med fotografihåndverket og jakten på motiver som var salgbare som postkort. Hans far, Carl Normann, var pionéren som fra 1906 hadde reist landet rundt og fotografert. Senere ble sønnene aktivt med i bedriften og særlig ble Arne Normann kjent for sine bilder fra 1960- og 70-tallet.

Arne Normann med sitt brukskamera.

Han kjørte rundt, spesielt i Sør-Norge og på Vestlandet, der han fant sine mest spektakulære motiver. Han hadde et tett samarbeid med turiststedene og hotellene, og postkortene fra Normanns Kunstforlag var datidens sosiale medium; personlige hilsninger med bilde av de flotte stedene sendt fra venn til venn. Beste markedsføring man kunne få.

Haukelifjell med den røde signaturbilen, 1968. (Foto: Arne Normann / Nasjonalbiblioteket)

Arne Normann var en populær gjest når han svingte inn på hotellenes parkeringsplass med bilen full av utstyr og sitt store kamera på stativ.

Bilen var alltid rød og Normann la den inn som sitt varemerke i mange motiver. Han sa selv at farven symboliserte det røde i det norske flagget.

Normanns Kunstforlag drev i mange år fra 1967 på Valler i Bærum. Bedriften lever fortsatt i dag, under navnet Pictura Normann. I 2002 overlot etterkommerne av Carl Normann en del av arkivet fra 1945-70 til Nasjonalbiblioteket, og det er herfra SummaB har hentet denne kavalkaden.

En dokumentar om Normann foto er å finne på Nrks nett-tv, og er vel verd å få med seg.

Et av hans mest kjente postkort. Gudvangen, 1968. (Cr: Arne Normann / Nasjonalbiblioteket)
Samme motiv, 80 år tidligere. Dette bildet er tatt av den kjente Bergensfotografen Knud Knudsen i 1888.(Cr: Nasjonalbiblioteket)

Kommentarfeltet er stengt.