Trykk “Enter” for å komme videre
Etter 45 år på veggen i en kjellerstue er originalplakaten fra Kalvøya 1973 slitt og «velbrukt». (Cr: Jan Carsten Bjerkfelt)

Kalvøyafestivalen: Festivalen over alle festivaler

Amerikanerne hadde sitt Woodstock. Men vi hadde vår Kalvøyafestival. Og den føltes omtrent like viktig.

Monterey-festilvalen i 1967 og Woodstock i 1969. De var varsler om den nye tid med hippier, likhet, frihet, brorskap og den ultimate musikkopplevelse. Ungdomsopprørets eksplosjon av farger, stemninger og musikk ble tidlig fanget opp også her til lands. Allerede to år etter Woodstock ble den første Kalvøyafestivalen arrangert, 5. september 1971. På en liten øy utenfor Sandvika.

Kalvøyafestivalen 1972B.
Fra Kalvøyafestivalen 1978. (Cr: Arbeiderbevegelsens arkiv)

På scenen stod blant andre Jan Garbarek, Finn Kalvik, Kristin Berglund og progrock-heltene Ruphus. Året etter ble det arrangert to festivaler. Savage Rose var toppnavnet i juni i Nadderudhallen, mens en rad legendariske norske band entret scenen på Kalvøya 27. august: Bl. a. Junipher Greene, Hole in the Wall og Prudence.

Legendarisk

Året etter, 1973, er sagnomsust. I strålende augustvær ankom over 13000 mennesker for å se toppnavnet på festivalen: Ingen ringere enn Frank Zappa & The Mothers of Invention. Behørig varmet opp av artister som Ralph McTell og Popul Vuh.

Zappas konsert på en enkel scene i solskinn har gått inn i historiebøkene. Omgitt av musikere som Jean-Luc Ponty på violin, George Duke på keyboards, Ian Underwood på alt-sax, Bruce Fowler på trombone, Ruth Underwood på perkusjon, Ralph Humphrey på trommer og Tom Fowler på bass var dette «history in the making». Det er mange artikler om denne konserten, til og med en bok; «Zappa i Norge». I et hav av frikere, cord-bukser, langt hår, røkelse og andre mystiske lukter ble dette en felles konsertopplevelse som hverken før eller senere har funnet sted i Norge.

Omslaget på Jon Larsen, Ulf Hoberg, Erlend Sundin og Erland Bekkelunds bok «Zappa i Norge». Her fra hans første av i tilsammen ni konserter i Norge, på Kalvøya i 1973.

Og inngangsbilletten kostet 20 kroner. Selv var jeg så ung at jeg lurte meg inn for å se hva som foregikk og samtidig samle panteflasker.

Sjekk denne YouTube-videoen, tatt opp med kassettopptaker av Zappa & Mothers  på Kalvøya når han spiller «Brown Shoes Don’t Make It».

Høydepunkter

Kalvøyafestivalen ble skapt av viseklubben Hades i Bærum, og ble i mange år ledet av festivalsjef Paul Karlsen. Hans rikholdige arkiv med dokumenter og bilder fra alle årene er overrakt Nasjonalbiblioteket. Karlsen selv skriver nå bok om Kalvøyfestivalen, en bok som er ventet i høst.

Kalvøyafestivalen ble arrangert frem til 1997. I løpet av årene opplevde man både publikumssvikt, dårlig vær og artister som meldte frafall, men også store suksesser som skinner på festivalhimmelen: Ved siden av Zappa, er konsertene med Van Morrison i 1979, Santana i 1980, U2 i 1983, Peter Gabriel i 1987, Neil Young i 1993 og avslutningsvis David Bowie og Nick Cave & The Bad Seeds i 1997 gått inn i historiebøkene.

Når man også vet at Bob Dylan, Joe Cocker, Eric Clapton, Nirvana, Pearl Jam, Ramones, Van Morrison, Tom Petty og Leonard Cohen var blant dem som stod på scenen på kalvøya i løpet av disse årene, så blir man i det hele tatt ganske imponert over hva som ble skapt ut fra miljøet i den lokale viseklubben.

Kommentarfeltet er stengt.