Trykk “Enter” for å komme videre
Jakob Weidemann «To kvinner i interiør», 1942 (Cr: Henie Onstad Kunstsenter)

Weidemann revisited

Jacob Weidemann er trukket frem i jubileumsåret, denne gangen har Henie Onstad lagt vekt på hans arbeider fra 1940-årene og frem til 70-årene.

– Jakob Weidemann fornyet det norske maleriet, var en sterk kunstnerpersonlighet og er fremdeles aktuell, sier Tone Hansen, direktør for Henie Onstad Kunstsenter.

Weidemann, «Komposisjon», 1943. (Cr: Henie Onstad Kunstsenter)
Weidemann sto nært Henie Onstad Kunstsenter og mesenene Sonja Henie og Niels Onstad. Her er kunstneren sammen med Henie, under forberedelsene til den offisielle åpningen av senteret i 1968. (Cr: Henie Onstad)

Weidemann hadde nær kontakt med donatorene til Henie Onstad og holdt omfattende utstillingsvirksomhet på senteret mens han levde. Det er derfor naturlig å vise kunstnerskapet i forbindelse med senterets 50-års jubileum. I utstillingen legger kunstsenteret tyngden på hans tidligere år. Her staket han ut kurset for hvordan det abstrakte maleriet vokste frem i Norge. Flere ukjente sider og arbeider fra Weidemanns produksjon løftes frem i utstillingen.

– Weidemann er en av våre mest folkekjære malere som fortsatt inspirerer mange. I dag har hans eksperimenterende periode som ung fått fornyet interesse hos yngre norske kunstnere, sier utstillingens kurator Karin Hellandsjø.

Den nyskapende siden hos Weidemann tillegges størst vekt i utstillingen. Her vises hele Weidemanns karriere og de mer ukjente maleriene fra 1940- og 50-tallet, med fokus også på «skogbunnbildene» og blomsterengene i tempera fra 1960-tallet. I presentasjonen kan publikum bli kjent med mesteren som skapte banebrytende abstrakte komposisjoner, sommerlandskap og figurative verk.

Jakob Weidemann, «Aulaen», 1953. (Cr: Henie Onstad Kunstsenter)

Kommentarfeltet er stengt.