Trykk “Enter” for å komme videre

Nordland 2020: Bjørøya – Rørvik

Sommeren 2020 seilte vi vår 1979 Granada 31 «Lily» fra Kristiansund med Trænafjorden som mål. Her er vår beretning.

Etappe 3 [27. juni]: Fra Jensøya ved Bjørøya over Folda inn til Rørvik. [Utseilt distanse: ca 22 nm]

Alle foto © CHH/JCB

Vi slipper fortøyningene på Jensøya og legger kursen nordover ut av Bjørøyværet. Nå skal vi seile over Folda med Rørvik som mål. Men en ting er sikkert: Vi skal tilbake til Bjørøya og vakre Flatanger. 

Bjørøyværet vil for alltid være noe av det fineste vi har sett her til lands. Et nesten uberørt natureldorado av øyer, sjøliv, fugler, fisker og opplevelser. Trøndelagskysten overrasker positivt. I dag skal vi videre nordøstover, helt nord i Trøndelag: Over den ofte så værharde Folda og inn til Rørvik på øygruppa Vikna. Det er 23 grader varmt, men kun et pust av vind, så vi går for motor. Ikke fullt så værhardt i dag, altså. Det går som en lek. Praktfullt sommervær. Og temperaturen stiger. Vi nærmer oss kursen for innseiling til Rørvik, det smale sundet der nesten all skipstrafikk går gjennom. Vi passerer kjente fyr som Gjæslingan og Grinna. Og vi ser brua i Rørvik i det fjerne. Ikke langt igjen, skulle vi mene.

Rørvik i sikte…
Broen ved innseilingen til Rørvik.

Men der tok vi feil. Innseilingen til Rørvik føles som landets lengste. Etter lange timer kommer vi endelig inn til Rørvik. Første «by» på en lang stund. Med apotek, vinmonopol, velfylte dagligvareforretninger, post, bunkers, verksteder og alt man måtte behøve. Vi rekker å ta en titt på byens nye, moderne kirke, og besøker kystkultursenteret Norveg, som virkelig var imponerende.

Rørvik havn, med det flotte kystkultursenteret Norveg. Åpenbart inspirert av Gehry’s Guggenheim-museum i Bilbao.
Fra den gamle trehusbebyggelsen som er bevart i Rørvik sentrum.
De flotte, gamle naustene som kystmuseet i Rørvik har bevart og restaurert. Rørvik har rike tradisjoner som handelssted og fiskehavn. 
Den magiske sommerkvelden gikk over i en like magisk sommernatt. Dette fotografiet ble tatt klokken 4 om morgenen 28. juni 2020.

Neste etappe: Rørvik – Leka