Trykk “Enter” for å komme videre
Jumana Manna, «Adrenarchy», HOK 2018

Små store ting med Manna

En internasjonal stemme for sin generasjon.

I installasjonen i bildet over, «Adrenarchy» fra 2018, har kunstneren Jumana Manna presentert skulpturene «Armpit», «Torso II», «Armpit Shell», og animasjonsfilmene «Flutter» og «Balls» i en badstue-setting. Arbeidene, som bringer tankene til svette, lukt, hår, kjønn og identitet, er en del av Mannas serie «Muscle Vases», som består av skulpturer av hule kroppsdeler og organer.

Jumana Manna er født i 1987, og tross sin unge alder har hun rukket å gjøre seg bemerket som en unik stemme for sin generasjon. Hennes arbeid med film og skulptur utforsker hvordan makt manifesterer seg gjennom relasjoner. Hennes aktuelle soloutstilling på Henie Onstad heter «Jumana Manna – A Small Big Thing». Tittelen spiller på hvordan skala og størrelsesforhold brukes til å klassifisere og definere hierarki og maktstruktur.

Fra Jumana Mannas utstilling på Henie Onstad: Installasjonen «Amulet» i forgrunnen. (Cr: Jan C Bjerkfelt)

Til utstillingen har Manna laget flere nye verk. Ved siden av Adrenarchy vises installasjonen Cache (Insurance Policy). I tillegg presenterer utstillingen The Contractors Heel, Post Herbarium og gir norgespremiere til filmen Wild Relatives. Filmen dokumenterer hvordan vi mye tidligere enn antatt, ble nødt til å åpne frøbanken – også kalt Dommedagshvelvet – på Svalbard. I et meditativt formspråk viser filmen hvordan frøene blir reprodusert i Libanon ettersom frøbanken i Aleppo-Syria ikke er tilgjengelig på grunn av krig. Her må de dyrebare backup-frøene fra Svalbard såes, slik at nye frø kan skapes for fremtiden.

Jumana Manna (Cr: Michel Koczy)

Jumana Manna er palestinsk, født i USA, oppvokst i Jerusalem og bor for tiden i Berlin. Hennes forhold til Norge begynte i 2006 da hun studerte ved Kunsthøyskolen i Oslo. I denne perioden utviklet hun en praksis der hun utforsket forholdet mellom hjemlandet Palestina og Norge. Manna var dessuten en av kunstnerne som ble presentert i den Nordiske paviljongen ved Veneziabiennalen i 2017.

Utstillingen vises frem til 6. januar 2019.

 

Jumana Manna «A Biblical Landscape», collage laget av cut-outs fra bilder av renholdsprodukter. (Cr: Henie Onstad)

Kommentarfeltet er stengt.