Grunnleggende kunnskap fra en lidenskapelig elsker av te.
Eric Arthur Blair var fødenavnet til forfatteren som vi kjenner som George Orwell. I 1950 døde han av tuberkulose, bare 46 år gammel. De siste årene han levde hadde han publisert to av de mest innflytelsesrike romanene fra det 20. århundre: «Animal Farm» (1945) og «1984» (1948). Begge er dystopiske beretninger med et antiautoritært og antifascistisk budskap. I hans store produksjon av artikler, noveller, essays og romaner brakte Orwell også nyord – neologismer – som vi bruker den dag i dag; uttrykk som «Den Kalde Krigen», «Big Brother», «tankepoliti» og «alternative fakta» er blant dem. To av hans mest kjente sitater er «Alle dyr er like, men noen er likere enn andre», fra Animal Farm/Kamerat Napoleon og «Storebror (Big Brother) ser deg», fra 1984.
All animals are equal, but some are more equal than others.
George Orwell, Animal Farm.
Førsteutgaven fra 1945.
Selv med sviktende helse skrev Orwell helt til det siste. Godt hjulpet av rulletobakk og – te. Ekte te, laget på den ekte måten, ifølge Orwell. Den 12. januar 1946 publiserte han en artikkel i Londonavisen Evening Standard med tittelen «A Nice Cup of Tea». Og her trekker han opp de elleve – etter hans mening ufravikelige — reglene for å preparere en god kopp te.
For det første er det viktig å bruke indisk eller ceylonsk te. Han er enig at kinesisk te har sine fordeler, blant annet at den er rimeligere. Men den får deg ikke til å føle deg klokere, modigere og mer optimistisk, mente Orwell. For det andre bør teen lages i mindre kvanta i en tekanne av porselen eller keramikk. Likeledes, punkt tre, må kannen varmes opp på forhånd. Aller helst på kokeplaten. Å varme den opp med varmt vann er ikke like bra. Punkt fire; teen må være sterk. Seks toppede teskjeer per liter vann anbefales. For det femte bør tebladene legges rett i kannen, helt uten sil eller filter, slik at de kan infusjonere seg fritt i vannet. Punkt seks er at vannet må være kokende når det helles i kannen. Punkt syv; rør om eller rist kannen en tørn, før du lar den trekke i ro. Nummer åtte: Teen bør drikkes av en sylindrisk kopp med tyngde og gods. De tynne, flate koppene gjør at teen er kald før man har begynt å drikke, mente Orwell. Nummer ni; ikke bruk for fet melk. Ti: Hell i teen først, før melken. Da kan man lettere unngå å ha i for mye melk, mente han, men innrømmet at dette var kontroversielt blant te-elskere, at det også eksisterte en skole som forfektet at melken skulle i koppen først. Det siste punktet, nummer elleve, var at te skal drikkes uten sukker. Han kunne motvillig konstatere at det var veldig mange som hadde sukker i teen. Men for Orwell var det enkelt: Hvordan kunne man kalle seg en ekte te-elsker om man ødela smaken med sukker? Te skal smake bittert, akkurat som at øl skal smake bittert. Dersom man liker en varm drikk med mye sukker, kan man likegodt bare bruke varmt vann og glemme teen, mente George Orwell.
(Fotocredit: WikiCommons/Summab)
Kommentarfeltet er stengt.